Powered by Blogger.

Thursday, May 5, 2011

Tips Untuk Pengguna Facebook

Walaupun harus, saya suka menasihati anda yang menggunakan Facebook agar mengambil sikap lebih berhati-hati, justeru disarankan:


Memanipulasi akaun Faceebook untuk manfaat Islam melebihi dari kepentingan sendiri. Justeru ruang yang ada wajar digunakan untuk mempromasi kefahaman Islam melalui tulisan, video, audio dan sebagainya.

Tidak memasukkan perincian peribadi yang sensitif seperti akaun bank, taraf kesihatan, dan sebagainya. Cukuplah sekadar menyertakan nama, tarikh lahir dan latar belakang pendidikan.

Tidak berkongsi terlalu banyak gambar peribadi (terutamanya wanita) tanpa had. Tanpa kawalan ia akan membawa mudarat berbanding manfaat. Perlu diingat ia akan kekal di Facebook orang yang dikongsi dan juga syarikat Facebook

Jaga aurat dan pandangan mata. Jangan memuat turun gambar yang tidak lengkap penutupan auratnya (Khususnya wanita), apatah lagi yang benar-benar mendedahkan aurat.

Elakkan ghibah (mengumpat) dalam Facebook kerana telah telah lagi bersuluh bahawa mengumpat yang diibaratkan memakan bangkai saudara sendiri itu haram hukumnya.

Hadkan dan kurangkan perbincangan soal remeh-temeh peribadi yang membunag masa diri sendiri dan orang lain.

Tidak terlibat dengan permainan-permainan dan aplikasi yang dijangka bercanggah dengan Islam seperti kuiz ramalan nasib. Sama ada atas dasar ‘suka-suka’ atau sebaliknya.

Tidak mempercayai aplikasi tilik moden seperti rahsia tarikh lahir dan sepertinya yang terkandung dalam aplikasi percuma Facebook, sama ada atas dasar “suka-suka” atau sebaliknya.

Menyedari bahawa maklumat kita di Facebook boleh menjadi database (pangkalan data) pihak asing untuk memantau kehidupan dan informasi peribadi kita jika tidak dikawal. Database sebegini sebenarnya amat bernilai malah ada satu organisasi di dunia ini yang mampu menyipan maklumat manusia sebagaimana Facebook. Hatta parti politik masing-masing pun tidak mempunyai maklumat ahlinya yang sebegitu update sebagaimana Facebook. Maklumat sebegini amat banyak gunanya untuk pelbagai tujuan kejahatan dan ketamakkan.

Jika Anda menyukai Artikel di blog ini, Silakan klik disini melanggan via email, Anda akan mendapat kiriman artikel setiap ada artikel yang terbit di Blog perantaucyber
Tambah Yuk
Widget by IB | Template Design

Artikel Terkait:

Widget by:IB | Template Design

0 comments:

Post a Comment

 

BUAT PENGUNJUNG

Buat Pengunjung Semua, sebarang cadangan,komentar, atau artikel yang hendak di kongsi. Bolehlaa menghantarnya melalui email : perantaucyber@gmail.com
Terima Kasih

LAYAN DULU

Pengikut

© 2009 Designed by perantaucyber |Template Design